Gözlük Camlarının Özellikleri

Gözlük camı=Gözlük merceği=Gözlük lensi

Optisyenlik mesleğinde ve piyasada cam, mercek ve lens aynı manada kullanılır.
Gözlük camlarını çeşitli şekillerde sınıflandırabiliriz:

ŞEKİLLERİNE GÖRE CAMLAR
DİYOPTRİLERİNE GÖRE CAMLAR
KİMYASAL ÖZELLİKLERİNE GÖRE CAMLAR
İNDİSLERİNE GÖRE CAMLAR
ODAKLARINA GÖRE CAMLAR
RENKLERİNE GÖRE CAMLAR
ÇAPLARINA GÖRE CAMLAR

Şekillerine Göre Camlar
İnce kenarlı camlar=Konveks camlar=Plus camlar=+ camlar=yakınsak camlar
Kalın kenarlı camlar=Konkav camlar=Minus camlar= - camlar=ıraksak camlar

Dioptrilerine Göre Camlar

Sferik Camlar(SPH)
VP camlar(numarasız camlar)
Konkav camlar
Konveks camlar
Silindirik camlar(CYL)
Plan silindirik camlar(Pl-cyl)
Sfero silindirik camlar(Sph-cyl)
Silendiro silindirik camlar(Cyl-cyl)
Prizmatik camlar

Kimyasal Özelliklerine Göre Camlar
Mineral (Cam) Mercekler
Organik (Plastik) Mercekler

İndislerine Göre Camlar
Normal İndisli Camlar
Yüksek İndisli Camlar

Odaklarına Göre Camlar
Tek Odaklı Camlar (Single Vision=Unifokal Camlar)
Çok Odaklı Camlar (Multifokal Camlar)
Bifokal Camlar
Trifokal Camlar
Progressiv Camlar

Renklerine Göre Camlar
Renksiz (Beyaz) Camlar
Renkli Camlar
Fotokromik Camlar (Kolormatik Camlar)

Çaplarına Göre Camlar
Küçük Çaplı Camlar
Orta Çaplı Camlar
Büyük Çaplı Camlar
Gözlük Camlarında;
Konveks Yüzey, Konkav yüzey, Önyüz, Arkayüz, Orta Kalınlık, Kenar Kalınlığı;
Konveks bir yüzey kabarıktır konkav bir yüzey ise çukurdur.Konveks ve konkav yüzeyler düz bir zemine uygulansa, konveks yüzey ortada bir noktadan, konkav yüzey ise kenarlardan iki noktadan düz zemine temas eder.

SFERİK MERCEKLER (camlar): Küre kesitlerinden elde edilen miyopi,hipermetropi gibi basit refraksiyon kusurlarını düzeltmede kullanılan merceklerdir.sferik bir lensin heriki yüzü de küre parçalarından meydana gelmiştir.yüzeylerden biri düz olursa(plan yapı)bu yüzey, çapı sonsuzda bir küre parçası olarak kabül edilir.VP numarasız cam anlamındadır.VP camlar tek gözde refraksiyon kusuru olduğu durumlarda emetrop(kusursuz) göz için diyoptrisiz olarak kullanılır.

Sferik merceklerde optik merkez
Biz konkav camları tepe tepeye yapışmış prizmalar,konveks camları ise taban tabana yapışmış prizmalar olarak kabül edebiliriz. PRİZMA:Üçgen şeklindeki camlara verilen isimdir.Prizmanın bir tepesi bir de tabanı vardır.Özelliği ışığı daima tabana doğru kırmasıdır.Dolayısıyla prizmadan bakan kişi cisimleri prizmanın tepesine doğru yer değiştirmiş olarak algılar Camlara gelen ışık konkav camlarda prizma tepelerinin ,konveks camlarda ise prizma tabanlarının birleştiği yerden geçerken kırılmaz.İşte sferik camlarda ışığın kırılmadan geçtiği bu noktaya OPTİK MERKEZ denir.Bu nokta optik aks üzerinde bulunur. Oftalmik uygulamada ön tepe noktası optik merkez olarak kullanılır. TORİK CAMLAR: Torik yumru,şişlik anlamındadır.Torik lensler toroidal bir yüzeyin sferik bir yüzeyle kombinasyonu ile elde edilmiş lenslerdir.Torik lensler sph-cyl lenslerle aynısı bir optik etkiye sahiptirler.Bu nedenle imal şekilleri farklı olmasına karşın torik lensler ile sph-cyl aynı lensler olarak anılırlar. C-Prizmatik camlar İki plan (düz) yüzeyi birbirine paralel olmayan ve iki yüzeyin bir noktada kesiştiği (üçgen gibi)optik ortamlar prizma olarak adlandırılırlar.Oftalmolojide prizmalar şaşılığın tedavisinde,Konverjans yetmezliğinde,nistagmus tedavisinde ve görme alanı defektlerinin giderilmesindekullanılır. Prizmada kırıcı yüzeylerin kesiştiği kısım prizmanın tepesidir.Prizmanın alt kısmına ise taban=Base denir.Apekste (tepede) oluşan açıya ise prizma açısı denir. Işık prizmada daima tabana doğru sapar.Bu yüzden prizmadan bakan şahıs objelerin görüntüsünü prizmanın tepesine doğru yer değiştirmiş olarak olarak görür.Prizmanın bu etkisine prizmatik etki denir.

ONLINE ALIŞVERİŞ

HABERDAR OLUN

EKLE

Tüm yeniliklerimizden, gelişmelerimizden, yeni ürünlerimizden, e-posta adresinizi bizimle paylaşarak ilk siz haberdar olabilirsiniz

Copyright © 2025 www.uguroptik.com Bütün Hakları Saklıdır